به گزارش خبرگزاری حوزه از تهران، در نخستین نشست از سلسلهنشستهای «حسینیه حکمت» که به صورت مجازی و به مناسبت دهه محرم توسط موسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران برگزار میگردد، استاد غلامحسین ابراهیمی دینانی، با عنوان «عشق و عقل در مکتب عاشورا»، به ایراد سخنرانی پرداخت.
در این جلسه، استاد دینانی، عشق و عقل را از جمله خصائصِ مختص به آدمی دانست؛ به طوری که نه فرشتگان و نه حیوانات بهرهای از آن ندارند. عشق، عالیترین درجه محبت است، و هر چند حیوانات هم از محبت برخوردارند، اما هرگز به مرتبه عشق دست نمییابند.
وی همچنین افزود : عشق از ویژگیهای خاص انسان است که سایر موجودات از آن بیبهرهاند.
به باور دکتر دینانی، برخی عرفا و شعرا نوعی تنازع بین عشق و عقل دیدهاند که هرچند اینگونه هست ولی آن عقلی که در تنازعِ با عشق قرار میگیرد، عقل دنیوی و کاسبکارانه است، ولی عقل واقعی و رحمانی در اتحاد با عشق است. چرا که هم عشق و هم عقل از جلوههای نفسِ ناطقه آدمیاند، و نفس در عینِ حال که شامل نیروها و قوای مختلف درون انسان است، اما در کل، واحد و یگانه است.
همچنین، حق و باطل نیز در طول تاریخ، همواره در سراسرِ عالم، مطرح بودهاند؛ از داستان هابیل و قابیل گرفته تا منازعاتِ میان انبیاء و کفار، اما اوجِ تنازع میان حق و باطل در صحرای کربلا به ظهور میرسد. و حضرت امام حسین علیهالسلام، به عنوان یکی از اولیاءاللهِ راستین و انسانی کامل، در حالی که امتزاجِ عشق و عقل را به کمالِ آن میرساند، در اوجِ عقلانیت، خالصانه و عاشقانه اصحاب، یاران، و حتی خانواده و فرزندانِ خردسالشان را نیز فدا کردند.
استاد دینانی گفت: در این فداکاری شورمندانه سید و سالار شهیدان، منتهای حکمت را نیز شاهدیم؛ به این معنا حکیم کسی است که همواره در جستجوی حق و حقیقت است و صحرای کربلا نیز اوج حقطلبی است. همچنین، واقعه عاشورا کمالِ زیبایی است، چراکه زیبایی معنوی همان عشق و حقیقت است.
انتهای پیام/